چه زمانی به جراحی دیسک کمر نیاز داریم؟
بسیاری از مبتلایان به دیسک کمر با این سوال مواجه هستند که چه زمانی به جراحی دیسک کمر نیاز داریم؟ چنانچه فرد با علائم شدیدی مواجه نباشد، این احتمال وجود دارد که پزشک معالج داروهای مسکن، استراحت و فیزیوتراپی را توصیه کند؛ اما چنانچه علائم مربوطه بهبود پیدا نکنند، عمل جراحی به عنوان راهکار درمانی مطرح خواهد شد. باید توجه داشت که این روش درمانی قادر است دردهای ناشی از بیرونزدگی دیسکها و التهابات ناشی از آنها را بهبود بخشد؛ لذا تجویز بهموقع آن بسیار مهم و سرنوشتساز خواهد بود.
دیسک کمر چیست؟
برای پاسخ به این سوال که چه زمانی به جراحی دیسک کمر نیاز داریم؟ میبایست درک صحیحی از عارضه دیسک کمر داشته باشیم. دیسک کمر به شرایطی اشاره دارد که طی آن یکی از دیسکهای میان مهرهای (که مانند بالشتکهایی برای جذب شوک در ستون فقرات عمل میکنند)، دچار بیرونزدگی یا آسیبدیدگی میشوند. این شرایط میتواند موجبات ایجاد فشار بر ریشههای عصبی یا نخاع را فراهم آورده و احساس بیحسی، ضعف و درد را در پی داشته باشد. برخی از عوامل زمینهساز دیسک کمر عبارتند از:
- آسیبدیدگی بر اثر فعالیتهای سنگین.
- افزایش سن و فرسودگی طبیعی .
- چاقی و اضافهوزن.
- نداشتن تناسباندام.
- وضعیت بدنی نادرست در هنگام نشستن یا ایستادن.
- نشستن طولانیمدت و بیش از حد.
- استعمال دخانیات.
- عوامل ژنتیکی.
راه های تشخیص دیسک کمر
متخصصین با تجربه قادر هستند تا با کمک سوابق پزشکی فردی و آزمایشات فیزیکی، نشانههای دیسک کمر را تحت بررسی قرار دهند؛ البته ایشان برای تشخیص و مشاهده دقیقتر این عارضه، از اقدامات تشخیصی دیگری نظیر عکسبرداری با اشعه X، سی تی اسکن و MRI نیز بهرهجویی میکنند. چنانچه پزشک از علائم این عارضه اطمینان حاصل کند، ابتدا برخی از راهکارهای مراقبتی و روشهای غیر جراحی را توصیه میکند؛ اما در شرایطی که روشهای غیر جراحی اثربخشی لازم را نداشته باشند، عمل جراحی دیسک کمر در دستور کار قرار میگیرد.
در چه شرایطی عمل دیسک کمر ضرورت می یابد؟
در اغلب شرایط، عارضه دیسک کمر با کمک روشهای بدون جراحی بهبود پیدا میکند؛ اما چنانچه این مسئله به صورت مزمن بروز پیدا کرده و درد ناشی از آن تسکین پیدا نکند، پزشک معالج عمل جراحی را تجویز خواهد کرد. عمل جراحی دیسک معمولا برای شرایط زیر توصیه میشود:
- در شرایطی که علائم عصبی به صورت پیشرونده بروز پیدا کنند.
- فرد بیمار با درد شدید مواجه بوده و در انجام امورات روزمره خود مشکل داشته باشد.
- عملکرد مثانه و دستگاه گوارشی با مشکل مواجه شده باشد.
- داروها و انواع تکنیکهای فیزیوتراپی کارساز نبوده باشد.
درمان های بدون جراحی دیسک کمر
درمانهای بدون جراحی و خط اول درمان دیسک کمر به شرح زیر هستند:
1 | فیزیوتراپی و تمرینات تقویتی | 5 | تکنیکهای کاهش استرس |
2 | مسکنها و داروهای ضدالتهابی | 6 | استفاده از حرارت و سرما برای تسکین درد |
3 | اصلاح سبک زندگی | 7 | تزریق کورتیکواستروئیدها |
4 | اصلاح رژیم غذایی | 8 | کایروپراکتیک و طب سوزنی |
انواع مختلف جراحی کمر
جراحی دیسک کمر مزایای متعددی را به دنبال دارد. با کمک این راهکار درمانی میتوان دردها و ناراحتیها را تسکین بخشیده و توانایی فیزیکی و کیفیت زندگی را بازیابی کرد. عملهای جراحی دیسک کمر خود به 2 دسته تهاجمی و غیرتهاجمی تقسیمبندی شده که هرکدام از آنها برای شرایط متفاوتی تجویز میشوند. متخصصین باتجربه با توجه به سن، محل فتق دیسک و شرایط کلی فرد، یکی از این شیوهها را تجویز میکنند.
عمل جراحی لامینکتومی دیسک کمر
عمل جراحی لامینکتومی به وسیله برداشتن بخشی از استخوان (لامینا) به درمان عارضه دیسک کمر پرداخته و قادر است تا فشار ایجاد شده بر روی ریشه عصبی یا نخاع را کاهش دهد. این تکنیک پزشکی بسته به شرایط فرد بیمار، به تنهایی یا همراه با جراحی دیسککتومی اجرا و پیادهسازی میشود.
عمل جراحی دیسککتومی
جراحی دیسککتومی در دسته رایجترین شیوههای جراحی دیسک کمر قرار میگیرد. در طی این شیوه درمانی کل دیسک (یا بخشی از دیسک) برداشته شده و بدین ترتیب فشار وارد شده بر ریشه عصبی کاهش مییابد.
جراحی دیسک کمر میکروسکوپی
جراحی دیسک کمر میکروسکوپی یک روش دقیق به شمار میآید که به واسطه ایجاد برش کوچک و با استفاده از میکروسکوپ به درمان عارضه دیسک کمر میپردازد. به لطف مزیتهای این تکنیک پزشکی، احتمال آسیب به بافتهای اطراف دیسک به حداقل میرسد.
جراحی دیسک کمر لیزری
جراحی دیسک کمر لیزری در دسته تکنیکهای کم تهاجمی قرار دارد؛ چراکه این شیوه پزشکی قادر است تا به وسیله اشعه لیزر بخشی از دیسک را بخار کرده یا برش دهد. این تکنیک پزشکی به مهارت بالایی نیاز داشته و چنانچه توسط متخصصین باتجربه انجام شود، دوران نقاهت کوتاهی را ایجاد میسازد.
جراحی دیسک کمر آندوسکوپی
جراحی دیسک کمر آندوسکوپی به وسیله آندوسکوپ به درمان عارضه دیسک کمر میپردازد. فناوری به کار رفته در این تکنیک به جراح اجازه میدهد تا بدون نیاز به اعمال برشهای بزرگ، دیسک آسیبدیده را مشاهده و درمان کند.
چه هنگامی باید برای جراحی دیسک کمر اقدام کنیم؟
چنانچه پس از گذشت 6 هفته از درمان، علائم شما بهبود پیدا نکرده و یا این علائم افزایش یابند، میبایست به پزشک جراح مراجعه کرده و گزینههای درمانی خود را بررسی کنید. در این هنگام بسیار ضروری است که توصیههای پزشک خود را جدی گرفته و مراحل درمان خود را با جدیت دنبال کنید.
روش های جایگزین جراحی دیسک کمر
در برخی از شرایط این احتمال وجود دارد که پزشک معالج برخی از روشهای جایگزین را گزینههای بهتری ارزیابی کند؛ چرا که، روشهای جایگزین قادر هستند تا با حداقل میزان تهاجم عارضه، دیسک کمر را درمان کنند. برخی از رایجترین روشهای جایگزین عبارتند از:
- تزریق اوزون.
- تزریق پلاسمای غنی از پلاکت.
- تزریق دسکو ژل.
- تزریق استروئید اپیدورال.
- طب سوزنی.
کلام آخر
بسیاری از افراد این سوال را مطرح میسازند که چه زمانی به جراحی دیسک کمر نیاز داریم؟ واقعیت این است که مبتلایان به دیسک کمر، شرایط متفاوتی را تجربه میکنند. در اغلب شرایط علائم این عارضه را میتوان مدیریت کرد؛ اما چنانچه پس از گذشت زمان این علائم بهبود پیدا نکنند، میبایست راهکارهای مؤثرتر، از جمله روشهای جراحی را در پیش گرفت. در این هنگام، مراجعه به متخصصین باتجربه اهمیت بسیار زیادی مییابد؛ چرا که، جراحان و متخصصین باتجربه قادر هستند تا مؤثرترین شیوههای پزشکی را به شما معرفی ساخته و بهبودی شما را تضمین کنند.