تلفن: 09102093301         برای دریافت نوبت حتما تماس بگیرید.

ساییدگی مهره‌های گردن: دلایل، علائم و روش‌های درمان

یکی از مشکلات شایعی که در بیشتر افراد مسن و میانسال وجود دارد، ساییدگی مهره‌های گردن یا آرتروز گردن است. این عارضه ممکن است به دلیل تخریب و فرسایش تدریجی غضروف‌های میان مهره‌ها رخ دهد که با ایجاد درد و ناراحتی شدید در ناحیه گردن همراه است. البته در موارد حادتر ساییدگی مهره‌های گردن عوارضی مانند کاهش دامنه حرکتی، ضعف عضلانی، بی حسی و سوزن سوزن شدن در اندام‌ها را به دنبال دارد. از این رو افراد با شناخت علائم، دلایل و روش‌های درمان این بیماری راحت تر‌ می‌توانند آن را کنترل کنند و مانع از پیشرفت آن شوند.

مهم‌‌ترین دلایل ساییدگی مهره‌های گردن

ساییدگی مهره‌های گردن‌ می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که از جمله آن‌ها‌ می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

بالا رفتن سن

افزایش سن یکی از مهم‌‌ترین علل ساییدگی مهره‌های گردن است. به مرور زمان غضروف‌های میان مهره‌ها که ضربه‌ها و حرکات گردن را جذب‌ می‌کنند فرسوده‌ می‌شوند. این اتفاق موجب کاهش ضخامت و قابلیت ارتجاعی غضروف‌ها‌ و ساییدگی استخوان‌های مهره‌ها به یکدیگر‌ می‌شود.

سبک زندگی ناسالم

عادت‌های نادرست در سبک زندگی نیز‌ می‌تواند به شدت در ساییدگی مهره‌های گردن موثر باشد. از جمله این عادات غلط‌ می‌توان به نشستن‌های طولانی مدت با وضعیت نامناسب، عدم فعالیت بدنی کافی، مصرف سیگار، چاقی و اضافه وزن اشاره نمود. هر یک از این عوامل با افزایش فشار بر مهره‌ها موجب تسریع فرآیند فرسایش غضروف‌ها‌ می‌گردد.

عوامل ژنتیکی

داشتن سابقه خانوادگی در ابتلا به آرتروز و دیگر مشکلات مفصلی نیز خطر ساییدگی مهره‌های گردن را افزایش‌ می‌دهد. به طوری که افراد دارای سابقه خانوادگی به این نوع عارضه‌ها نبست به سایر افراد بیشتر در معرض ابتلا به ساییدگی مهره‌ها هستند.

وضعیت‌های نادرست بدن

استفاده از وضعیت‌های نامناسب بدن در طی فعالیت‌های روزمره مثل خم شدن طولانی مدت به سمت جلو در زمان کار با کامپیوتر و یا استفاده نادرست از تلفن همراه باعث‌ می‌شود فشارهای زیادی بر مهره‌های گردن وارد شود. به مرور زمان این فشار منجر به ساییدگی و آسیب دیدگی جدی مهره‌های گردن‌ می‌شود.

آسیب‌های فیزیکی و تصادفات

آسیب‌های گردن ناشی از تصادفات رانندگی، سقوط و دیگر حوادث نیز‌ می‌تواند احتمال آسیب دیدگی مهره‌ها و ساییدگی آن‌ها را افزایش دهد. به طوری که ضربه‌های کوچک به مرور زمان نیز منجر به فرسایش غضروف‌ها و ساییدگی مهره‌ها‌ می‌شود.

علائم ساییدگی مهره‌های گردن

علائم و نشانه‌های آسیب دیدگی مهره‌های گردن در افراد مختلف متفاوت است. اما از شایع‌‌ترین علائم آن‌ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سفتی و کاهش دامنه حرکتی

افرادی که از ساییدگی مهره‌های گردن رنج‌ می‌برند معمولا سفتی گردن و کاهش دامنه حرکتی را تجربه‌ می‌کنند. به طوری که در چرخش یا خم کردن گردن خود با مشکل مواجه‌ می‌شوند و برای انجام حرکات روزمره به کمک نیاز دارند.

بی حسی و سوزن سوزن شدن

از دیگر علائم ساییدگی مهره گردن‌ می‌توان به بی حسی یا سوزن سوزن شدن در قسمت گردن، بازوها و انگشتان دست اشاره نمود. این حالت عمدتا ناشی از فشاری است که بر اعصاب گردنی وارد‌ می‌شود.

درد در ناحیه گردن

از اصلی‌‌ترین علائم ساییدگی مهره‌های گردن‌ می‌توان به درد مزمن و تپشی در ناحیه گردن اشاره نمود که در شانه‌ها و بازوها نیز احساس‌ می‌شود. میزان و شدت این درد معمولا با حرکاتی مانند خم شدن، چرخش گردن یا در حالت استراحت بیشتر‌ می‌شود.

سردردهای مرتبط با گردن

ساییدگی مهره‌های گردن گاهی اوقات باعث سردردهایی‌ می‌شود که از قسمت گردن شروع شده و به سمت پشت سر و پیشانی انتشار پیدا‌ می‌کند. از این نوع سردردها به عنوان سردردهای گردنی یاد‌ می‌کنند و خیلی آزاردهنده هستند.

ضعف عضلانی

موارد حاد ساییدگی مهره‌های گردن موجب ضعف عضلانی‌ می‌شود. این ضعف بیشتر در عضلات شانه و بازوها قابل مشاهده است و مشکلاتی را در انجام فعالیت‌های روزمره به وجود‌ می‌آورد.

روش‌های درمان ساییدگی مهره‌های گردن

با توجه به شدت علائم و میزان آسیب از روش‌های مختلفی برای درمان ساییدگی مهره‌های گردن استفاده‌ می‌شود. این روش‌های درمانی به شرح زیر هستند.

درمان‌های غیر جراحی

درمان‌های غیر جراحی عبارتند از:

  • داروهای مسکن و ضد التهاب

با استفاده از داروهای مسکن و ضد التهاب‌ می‌توان درد و التهاب موجود در ناحیه گردن را به مقدار قابل توجهی کاهش داد. این داروها عمدتا به صورت خوراکی مصرف‌ می‌شوند اما گاهی اوقات به صورت تزریقات موضعی هستند.

  • استفاده از گردن بندهای طبی

گردن بندهای طبی نیز موجب کاهش فشار بر مهره‌ها و حفظ وضعیت صحیح گردن‌ می‌شوند. از این رو پزشک استفاده از آن‌ها را در موارد حاد یا بعد از آسیب‌های فیزیکی توصیه‌ می‌کند.

  • فیزیوتراپی

فیزیوتراپی نیز‌ می‌تواند تاثیر بسزایی در درمان ساییدگی مهره‌های گردن داشته باشد. تمرینات و تکنیک‌های فیزیوتراپی با تقویت عضلات گردن موجب کاهش درد، بهبود دامنه حرکتی و افزایش انعطاف پذیری‌ می‌شود.

درمان‌های جراحی

درمان‌های جراحی عبارتند از:

  • لامینکتومی

از بهترین روش‌های جراحی برای درمان ساییدگی مهره‌های گردن‌ می‌توان به لامینکتومی اشاره نمود. در این جراحی قسمتی از لامینا که قسمتی از مهره گردن است برداشته‌ می‌شود و موجب‌ می‌گردد که فشار کمتری بر اعصاب گردنی وارد شود.

  • جراحی دیسککتومی

در موارد شدید و حاد ساییدگی مهره‌های گردن از جراحی دیسککتومی استفاده‌ می‌کنند. در این روش دیسک آسیب‌دیده را برمی‌دارند و آن را با دیسک مصنوعی یا تثبیت مهره‌ها با پیوند استخوان جایگزین‌ می‌کنند.

تغییرات در سبک زندگی

با تغییرات در سبک زندگی هم می‌توان باعث بهبود وضعیت گردن شد. این موارد عبارتند از:

  • ورزش منظم

انجام ورزش‌های منظم و تمرینات تقویتی تاثیر بسزایی در بهبود وضعیت گردن و جلوگیری از ساییدگی مهره‌ها دارد.

  • کاهش وزن

در صورت چاقی و اضافه وزن، کاهش وزن نیز‌ می‌تواند در کاهش فشار بر مهره‌های گردن و بهبود علائم ساییدگی موثر باشد. همچنین داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش منظم نیز بسیار حائز اهمیت است.

  • اصلاح وضعیت بدن

اصلاح وضعیت بدن و حالت نشستن صحیح نیز در طولانی مدت‌ می‌تواند در کاهش فشار به مهره‌های گردن و جلوگیری از پیشرفت ساییدگی موثر باشد. در این زمینه استفاده از صندلی‌های ارگونومیک و تنظیم ارتفاع مانیتور کامپیوتر توصیه‌ می‌شود.

سخن پایانی

یکی از شایع‌‌ترین مشکلاتی که افراد ممکن است در طول زندگی خود آن را تجربه کنند ساییدگی مهره‌های گردن است. این عارضه‌ می‌تواند تاثیرات منفی بسیاری بر کیفیت زندگی اشخاص داشته باشد. اما با شناخت علائم و استفاده از بهترین روش‌های درمانی‌ می‌توان به افراد کمک نمود تا درگیر این عارضه نشوند یا اینکه در صورت وجود علائم به موقع اقدامات درمانی لازم را انجام دهند. با توجه به این موضوع که اگر ساییدگی مهره‌های گردن در اسرع وقت درمان نشود به مرور زمان شدت بیشتری پیدا‌ می‌کنند. پیشنهاد‌ می‌کنیم در صورت مشاهده علائم گفته‌شده فورا با دکتر کارن باوند تماس بگیرید و برای انجام معاینات به ایشان مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *